VIJESTI

Svjetski dan Roma obilježava se 8.aprila kao jedan od najvažnijih datuma u historiji Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. Aprila 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu usvojene su odluke o jedinstvenoj romskoj zastavi i romskoj himni, te je službenom himnom proglašena poznata romska pjesma „Đelem, Đelem“ što u prevodu znači „Idem, Idem“. Ovaj kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva „Rom“ što znači čovjek.

Udruženje Centar za podršku Roma “Romalen” Kakanj uz podršku općine Kakanj, UNFPA u Bosni i Hercegovini i CMA je obilježilo Svjetski dana Roma u Kaknju. Tim povodom je 07. aprila 2023 godine upriličen okrugli sto na kojem su predstavljeni problemi i težak položaj romske populacije u Bosni i Hercegovini.

Na okruglom stolu su prisustvovali načelnik općine Kakanj, predstavnici lokalnih institucija, predstavnici drugih nacionalnih manjina, predstavnici međunarodnih organizacija kao i predstavnici drugih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Najvažniji zaključak sa okruglog stola jeste zagovaranje kod svih nivoa vlasti ali i same države da posvete posebnu pažnju i ulože dodatne napore u iznalaženju adekvatnih mjera u cilju poboljšanja položaja Roma u Bosni i Hercegovini.