02. August se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

02. August se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Aušvic. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe, i obilježava se širom Europe. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.
U Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac-Donja Gradina. Obilježavanju ovog važnog datuma prisustvovali su i članovi Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH zajedno sa predsjedavajućim Odbora za Rome gdinom. Mujom Fafulićem, Ambasador Vijeća Evrope u BiH g-din Drahoslav Stefanek, predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH g-din Želimir Lalić i predstavnici romskog NVO sektora u BIH.
Caritas Švicarske je jedan od Donatora koji je prepoznao značaj obilježavanja ovog datuma za Rome, te je Romalenu pružio finansijsku podršku u realizaciji ove aktivnosti.