Arnesa Delić: Na mladim i uspješnim Romima i Romkinjama ostaje budućnost

Arnesa Delić je dvadestšestogodišnja studentica Teološko pedagoškog fakulteta u Novom Sadu. Paralelno sa studiranjem, radi na poziciji medijatorice u Asocijaciji Leda već 5 godina. Arnesa na taj način daje doprinos kako bi romska djeca pristupila i ostala u obrazovnom procesu.

Arnesa je jedna od 22 medijatora koja su prošla obuku kroz program Romed. Ona navodi da njeni počeci u romskom sektoru nisu bili nimalo laki i morala je da uloži mnogo napora da bi se izborila za svoje sadašnje mjesto.

„Moj prvi posao je bio u romskom udruženju Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj. Veliki uticaj u sadašnjem poslu koji radim imala je upravo organizacija Romalen koja mi je dala vjetar u leđa za posao koji zahtjeva mnogo ulaganja u sebe i u sve što radim“, rekla je Arnesa.

Njen trenutni posao se najviše tiče djece. Arnesa radi dodatno i dopunske nastave sa djecom, koje izvodi zajedno za učiteljicom i socijalnom radnicom. Njen cilj je da djeca ostvare što bolje rezultate u redovnoj nastavi i da jednog dana postanu uspješne i obrazovane osobe, spremne svoje znanje prenijeti i na buduće generacije.

„Dobra komunikacija, saosjećanje sa porodicama i djecom, poštovanje, povjerenje roditelja i djece u mene, povezanost sa institucijama su vještine koje sam postigla radeći ovaj posao“, ističe ona.

Osim toga, Arnesa redovno obilazi romske porodice u cilju prepoznavanja njihovih potreba i što boljeg i efikasnijeg poslovanja i saradnje.

„Mišljenja sam da za ovaj posao prvenstveno treba biti osoba  koja ima srce za rad sa ovom grupom djece, koja su itekako “ubijena u pojam” i kojima konstatno treba podizati samopouzdanje. Jedan od primjera im mogu biti ja, tako da sutra ne mogu reći da nisu uspjeli samo zato što su Romi. Itekako se može, samo treba dobra volja, a za ostalo ćemo ujediniti snage“, ponosno je rekla Arnesa.

Ona je svjesna svih problema sa kojima se susreću Romi, ali i cjelokupno bh društvo. Nezaposlenost, nedovoljna briga o zdravlju i školovanju djece su prisutni u svakom gradu i u svakoj općini, ali po ovim pitanjima najviše su oštećeni pripadnici romske nacionalnosti.

„Akcenat bi stavila na školovanje, jer kada si obrazovan, možeš se nadati zaposlenju što jednim dijelom dovodi do normalnih uslova za život. Potrebno je jako puno zalaganja da se riješe problemi Roma, a za to su potrebni ljudi koji će se boriti za prava Roma i koji neće gledati samo svoju korist. Itekako ima mladih i uspješnih  Roma koji su završili srednje škole i fakultete koji su sposobni boriti se za svoj narod“, ističe Arnesa.

Kako navodi, diskriminacija je jako prisutna u našem društvu, a posebno u školama među djecom. a ona znajući se izboriti za sebe i svoja prava ni u srednjoj školi a ni na fakultetu nije dozvolila da je neko diskriminiše, jer je Romkinja. Uvijek je vodio jasan cilj, a to je završiti školovanje sa što boljim uspjehom.

“Moja poruka za mlade Rome i Romkinje je da se ne stide svoje nacionalnosti, da ne smatraju sebe manje vrijednim jer to nisu. Itekako su vrijedni, itekako mogu i imaju potencijala za promjene u budućnosti kako za sebe tako i za svoj narod”, poručila je ona.

Školujte se, dodala je na kraju, završavajte dobre škole jer škola nikada neće izdati. Imajte dobro mišljenje o sebi jer to zaslužujete. Na mladim i uspješnim Romima ostaje budućnost.

preuzeto sa portal-udar.net


Arnesa Delić (Foto: privatna arhiva)