Održana VIII Manifestacija “Mala Evropa – slavimo različitosti”

29.07.2017. u Prnjavoru održana je VIII Manifestacija pod nazivom “Mala Evropa- slavimo različitosti”. Po prvi put romska nacionalna manjina imala je priliku da bude domaćin pomenute manifestacije, gdje su imali priliku da predstave romsku kulturu, tradiciju, običaje, kuhinju  i narodni folklor. Centar za podršku Roma “Romalen” Kakanj je uzeo učešće u organizaciji zajedno sa opštinom Prnjavor.

Pored romske nacionalne manjine, koja je bila i domaćin ,na manifestaciji učestvovali su i  drugi pripadnici nacionalnih manjina koji žive na prostoru opštine Prnjavor.

Zvanični protokol manifestacije počeo je u 15:00h prijemom zvanica kod načelnika opšine Prnjavor. Među zvanicama bili su predstavnici međunarodnih nevladinih organizacija, predstavnici Ministarstava, predstavnici ambasada, gradonačelnik poljskog grada Boleslavjeca, predstavnici romskih NVO sa područja Bi H, među njima i naša organizacija “Romalen”. Predstavnik organizacije “Romalen”, Mujo Fafulić dobio je posebno priznanje od strane načelnika opštine Prnjavor za učešće i doprinos manifestaciji “Mala Evropa”.

Nakon prijema, predstavnik “Romalena”ujedno i predsjedavajući Odbora za Rome pri Vjeću Ministara BiH, gdin. Mujo Fafulić zajedno sa načelnikom opštine Prnjavor gdin. Darko Tomaš su zasadili stablo- “Drvo života i prijateljstva” koje simbolizira prijateljski odnos romske nacionalne manjine i opštine Prnjavor.

Uprilčen je svečani ručak za zvanice manifestacije na kojem su članice folklornog društva “Romalen” iz Kaknja podjelile bedževe na kojima se nalaze zastave svih nacionalnih manjina u Prnjavoru, sa posebnim akcentom na romsku nacionalnu manjinu.

Nadin Fafulić, aktivista “Romalena” ali i talentovani mladić sa izuzetnim vokalnim sposobnostima, je svečano otvorio manifestaciju sa pjesmom “Đurđevdan-Ederlezi”, nakon čega je nastupilo i folklorno društvo “Romalen” iz Kaknja. Pored pomenutih na manifestaciji su nastupila i druga kulturno-umjetnička društva drugih nacionalnih manjina iz Prnjavora.

Na manifestaciji, posjetioci su mogli vidjeti razne rukotvorine- usko vezane za tradiciju nacionalnih manjina sa područja opštine Prnjavor, ali i kušati tradicionalna jela svojstvena nacionalnim identitetima.

Izjavu za medije dao je Predsjedavajući Odbora za Rome u Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić i rekao da je Prnjavor jedna od rjetkih opština koja u potpunosti uvažava potrebe romske manjine.

“Mi na ovom festivali imamo priliku da pokažemo svoju kulturu, tradiciju, običaje, historiju i kuhinju i na taj način pokušati umanjiti predrasude koje vladaju o nama”, poručio je Fafulić.

Romska nacionalna manjina, odnosno njihovi predstavnici ispred udruženja “Romani Ćej”, “Udruženje Roma Opštine Prnjavor” i Udruženje Roma “Romska snaga” zajedno sa Centrom za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja predstavili su svoju tradicionalnu kuhinju, tradicionalnu nošnju, bakreno posuđe i druge rukotvorine od bakra svojstvene romskoj kulturi i tradiciji, te novitete poput dekupaž tehnike i unikatne radove. Pored navedenog, posjetioci su imali priliku i da vide “Bunar želja”- koji je bio ispunjen laticama cvjeća što je simboliziralo jedan od najvećih romskih praznika Đurđevdan.  Saradnici iz romskog uduženja “Otaharin” iz Bijeljine su upotpunili bogatu romsku trpezu tradicionalnim romskim kolačem.

Da bi na najvjerodostojniji način prikazala romska tradicija , predstavnici romske nacionalne manjine su organizovali dolazak konja i kočije koji su bile prisutne tokom cijele manifestacije.

Manifestacija “Mala Evropa- slavimo različitosti” svečano je završena u 22:00h.

Organizacija “Romalen” iskazuje veliko zadovoljstvo zbog učešća na pomenutoj manifestaciji i prilike da se romska nacionalna manjina kao domaćin predstavi svoju kulturu, tradiciju i običaje u cilju razbijanja predrasuda o Romima kod pripadnika svi naroda sa područja BiH, al ii šire.

Također, “Romalen” se zahvaljuje međunarodnim organizacijama “Care Internacional” i “World Vision” i drugim organizacijama, koji su nam i ovaj put izašli u sustret, te podržali realizaciju aktivnosti na manifestaciji “Mala Evropa- slavimo različitosti” Prnjavor 2017.