Vasilica

Vasilica

Vasilica se slavi zbog legende, koja se prenosi između Roma generacijama; u legendi se govori da su u davnim danima, Romi bježali od ljudi strave osvajača gdje su došli do “velike vode”, i jedini spas je bio preplivati vodu kako bi dosegnuli zemlje. Ali, kako ih je većina bilo žena, djece, i starijih ljudi, koji nisu znali plivati, bio je veliki rizik da bi se utopili. U to vrijeme, Bog da bi ih spasio od ove situacije, poslao im je guske, koje su ih uspjeli spasiti od utapanja, i odveli su ih na drugo mjesto u drugoj zemlji.
Kao rezultat tog dobročinstva, Romi svake godine slave Vasilicu kao njihov veliki tradicionalan praznik. Na taj dan, oni izraze svoju veliku zahvalnost prema Bogu i veliko poštivanje prema guski.
Obično, tradicionalno je da svake godine,12. siječnja, se kolju guske i do 14 siječanj, sve tko nije član obitelji ne može ući u njihov dom (obično ljudima kojima pričamo o ovoj legendi, pitaju nas zašto Romi kolju guske kada su ih oni u ono vrijeme spasili). Kao što kaže romska mitologija, puno puta se pozivaju na takva uvjerenja, da Romi kolju guske zato što im treba izvaditi srce i jetra (tradicionalni običaj) kako bi ostala sreća što je nekada bila među njima. Oni vjeruju u tu sreću.
Taj ritual je učinjen na danu kada se kolju guska, i obitelj priprema jelo samo od srca i jetra od guske). Zorom, na 14 siječanj, rodbina i obitelj koja slavi Vasilicu, otvaraju kućna vrata, i u toj kući dolazi u posjetu osoba koji Romi nazivaju polaznikom (taj čovjek je od prije poznat obitelji, domaćin kuće će reći tko je taj čovjek i oni vjeruju da će donijeti mir i sreće ). Zato on sa sobom donosi novac i pšenicu, i dok ulazi u kuću, on baca u zraku i govori, “Neka vam je sretna Vasilica” «Neka Vam bog da sreće, zdravlja te blagoslov». «Ove godine malo, a dogodine više.»
Zatim polazniku prostru stol sa obilnom hranom i pićem i kao specijalitet on je poslužen s pašu (otprilike mesni žele), koji je napravljen od češnjaka, glave, vrata, krila, i noge guske. Paša je pripremljen na specifičnom načinu. Nakon što se ono ohladi ono se promijeni od tekućine prema krutom tijelu. Ova promjena paše od tekućine na kruto simbolizira spašavanje Roma od utapanje “Velike vode”, i njihovo dosezanje na zemlji. Polaznik okuša prvi pašu poslije toga domaćin. Paša je simbol velikog povjerenja prema guskama što su ih u davno vrijeme izvadili Rome iz vode da se ne bi utopili. Nakon polaznikove posjete mogu svi rođaci i prijatelji posjetiti obitelji da proslave i čestitaju ovaj tradicionalan praznik. Tijekom slavlja ovog praznika, Romi organiziraju se u grupe i posjećuju svaku kuću probaju Pašu, čestitaju jedu i piju. Ova organizacija je zato da tradicija i povjerenje pokazuje da se treba Romi povezivati sa guskinim duhom i da nađu svoje jedinstvo.
Romi slave ovaj praznik četiri dana.