Romski sud

Romskisud

Romano Kris ili Romski sud je tradicionalni sud za rješavanje sukoba u kulturi romskog naroda. Izvorno romski su proizlazi od vlaških Roma, među Kalderaša, mešerjava, također i među ruskim Romima. To je ključna institucija za provođenje zakona Roma unutar romske zajednice. Razvio se na području današnje Rumunjske, u vrijeme ropstva, kako bi se održala unutarnja ravnoteža u plemenu Nakon ukidanja, iz polovice 19. stoljeća nadalje, mnogi Vlasi emigrirali su u ostatak svijeta te odnose sa sobom „Kris“ kao dio svoje kulturne prtljage.
Moramo napomenuti da romski sud postoji više manje u svim romskim zajednicama bez obzira o porijeklu.
Članovi ovog suda, (nazvana na vlaškom Roma krisatora ili krisinatora) odabrani su među najcjenjenijim, poštenijim i inteligentnijim Romima u zajednici. Rad romskog suda se može zamisliti kao i kod normalnog suda, saslušaju se obje strane, tužitelja i tuženog, mogući su svjedoci te se na kraju članovi suda dogovore oko rješenja te se iznosi krajnja riječ koja se mora poštivati od obje strane, tužitelja i tuženog.
Što spada u nadležnost Kris? Problemi sa novcem (kreditima itd.), sukobi između različitih obitelji a ponekad i obiteljskih problema (rastava, dodjela djece… itd), klevete itd.
Što se tiče kazni, romski sud sadrži više načina kažnjavanja, najteža kazna koja se može presuditi, što se rijetko događa jest izgon i zajednice, na određeno vrijeme ili potpuno. No, treba reći da romski sud nikada nije presudio smrtnu kaznu jer sud nema pravo nikome oduzeti život. Romski sud također donosi i druge kazne kao što su novčane kazne (ponekad prilično visoke), koje moraju biti isplaćene od strane krivca.
Ova tradicija je još uvijek potpuno živa, čak i u zapadnoeuropskim zemljama. Jedno definitivno treba napomenuti , romski sud nikada ne sudi nasilna ubojstva. To je isključivo područje Gadže pravde, odnosno redovitog pravosudnog sustava.