Romska tradicionalna odjeća

RomskaTradicionalnaOdeca3RomskaTradicionalnaOdeca2RomskaTradicionalnaOdeca1

 

Romska tradicionalna nošnja u Republici Hrvatskoj je kao i u ostalom Balkanu najviše su takozvane Dimije ili Shalvare. Kako se Dimije izrađuju u Makedoniji više su poznatiji u tom dijelu pa i u glavnom o tome pišemo.
Romska tradicionalna odjeća u Republici Makedoniji su Ćintijane, koje se također nazivaju shalvari ili dimije. Oni se razlikuju pored tkiva od kojeg su napravljeni i razlikuju se na način na koji su napravljeni. U zapadnom dijelu Republike Makedonije , Ćintijane su obilne i ukrašeni su vezom zlatnim kolor koncem. Prsluk je napravljen od zlatnog kolor konca, i obično ono ima aplikaciju za ruke koje je napravljeno od zlatnog kolor konca i baršuna. Ispod prsluka one prikazuju posebne košulje čiji stil je ovratnik i kraj rukava, ukrašen je s tako nazvanim oje, čipke koje su izrađen ručnim radom s posebnim koncem. Oko struka, stavlja se srebreni ili zlatni pojas (kolan). One su specifično napravljeno za Ćintijane sa zlatnim kolor koncem i baršunom. U zapadnoj Makedoniji je natrunjena tradicionalna nošnja Albanaca i Turčina koji žive u tom dijelu države, i imaju skoro istu tradicionalnu nošnju..
U Skopju i istočnoj Makedoniji, posebna pažnja je upućena prema materijalu Ćintijane od kojega su napravljene: obilne su, ukrasivi materijal u raznim bojama i drugim sjajnim detaljima. Materijal sam po sebi je svečan i nema kukičan rad sa zlatnim kolor koncem. Prsluk može biti napravljen sa zlatnim kolor koncem, ili oni naprave takozvani mintan od istog materijala kao što su i dimije. Mintan je vrsta prsluka s bujnim plisiranim ovratnikom i širokim rukavima, koji na kraju imaju gumi- lastiku tako da se mogu podići prema laktima, tako da bi nabor imao naglas na haljini.
Ćintijane su tipični samo za Rome koji su nastali živjet na Balkanu. Romska tradicionalna oprema se razlikuje od sela do sela gdje su se Romi nastanili živjeti. Oni su prihvatili detalje tradicionalnih nošnji koje su tipične za zemlju gdje oni žive. Ali, jedna stvar je tipična za sve Rome iz cijeloga svijeta. To je da su sve nošnje koje su napravili drugačijih boja i nacrti, platna imaju velike nabore na haljini i čeznu prema gležnjevima; ukrasni rupci, sve žene su krašene s biserjem, zrno naniže, narukvice, prstenjima, zlatnicima i vrlo velikim naušnicama, itd.
Muškarci nose, bijele ili plave košulje. Preko košulje, nose crni prsluk, također nose hlače crne boje s čizmama do koljena. Remen oko struka i šešir su važni detalji.
Romi nemaju istu tradicionalnu nošnju jer preci kako su putovali po svijetu i tamo gdje su nastali živjet pokupili su detalje s toga kraja. Može se reći da Romi neznaju u biti koja je njihova prava nošnja i tako svi Romi iz cijeloga svijeta imaju neke detalje slične ali ipak su različite te su posebne na svoj način
RomskaTradicionalnaOdeca