Prosidba mlade

Prosidba mlade

Prosidba mlade u romskoj zajednici broji niz običaja koji su se generacijama prenosili te dan danas se koriste kad mladi žele stupati u brak. Nakon dogovora dečka i cure u prosidbu mladenke idu starije osobe sa mladoženjine strane. Prije svog dolaska šalju obavijest mladenkinoj obitelji o svom dolasku. Ovaj se običaj još dan danas prakticira iako se mladenci već poznaju. U prijašnje vrijeme mladenci se nisu poznavali, a sami prosidba je bila zatvoreni razgovor između dvije obitelji.
Nakon kratkog razgovora starija osoba koja nije roditelj mladoženje započinje razgovor o prosidbi mlade, nakon pristanka roditelja mlade započinje se dogovor oko miraza i poklona mladoženjinih roditelja mladoj. Za vrijeme dogovora mlada mora se svečano obući, najčešće u tradicionalnu romsku nošnju „dimije“ kako bi je roditelji mladoženje i gosti vidjeli. Nakon dogovora tj. riječi pristanka organizira se svečana ceremonija na kojoj se mladoj daje zaručnički prsten i pokloni, te mlada uzvraća poklone svome zaručniku i njegovoj obitelji.
Od zaručničke proslave do svadbe mlada priprema miraz za mladoženju i buduću kuću u kojoj postaje član.
Sama svadba sa pripremam traje oko tjedan dana. Prije svadbe kupuje se vjenčanica i izrađuju se dimije za mladu, a zetu se kupuje odijelo. Četvrti dan u tjednu nose se mladenkine stvari za svadbu i taj se dan stavlja kana na njenu kosu. Sutradan, djevojke uz tradicionalne pjesme i ples oblače buduću mladenku.
Na dan svadbe oblači dimije i prima čestitke. Oko ponoći svekrva stavlja kanu mladenki na ruke i noge . Kana se stavlja kao simbol da od toga dana pripada mužu kojeg je izabrala. Prije nego što se ode po mladu zetu se sviraju i pjevaju tradicionalne pjesme, za to vrijeme zeta se šiša i brije. Ljudi koji idu po mladenku su obučeni u tradicionalnu romsku nošnju.
Prije nego što stignu do mladenkinog doma gosti mladenke postavljaju barikadu kako ne bi pustili prijatelje da prođu barikade dok se ne sklopi dogovor što će pokloniti da bi uzeli mladenku. Te barikade postavljaju stavljaju muškarci iz mladenkine obitelji.
Nakon što se dovede mlada pred kuću budući muž mora biti prvi sa kim razgovara. On čeka ispred vrata i gleda nju kroz sito. Poslije toga baca leblebije (zrna napravljena od brašna, tradicionalna u Makedoniji) i bombone dok ne isprazni tanjurić i onda ga baca iza mladenke. Iza mladenke, tamo stoje neoženjeni da ulove tanjurić i vjeruje se da onaj koji ulovi tanjurić biti sljedeći koji će se ženiti.
Prije nego što uđe u novi dom mladenka tri puta prolazi prag rukom namočenu u šerbet (prokuhana voda sa šećerom). Poslije toga s kruhom iznad glave i ispod pazuha prolazi kućni prag. Taj običaj se generacijama prenosio, vjeruje se da ukolko tako prođe prag mlada će donijeti sreće i blagoslov u kući. Kako bi rodila u toj kući prvo muško dijete, stavlja se mladenki malog dječaka u krilo.
Poslije toga nastavlja se veseljem do navečer kada je prva bračna noć mladenaca. Roditelji obje strane iščekuju vijest kako je prošla prva bračna noć o da li je mladenka bila nevina.
Ako su iščekivanja ispunjena onda se svima daje slatka rakija, nastavlja se slavljem te se mladi daje zlato na poklon. Sutradan poslijepodne te ujedno završni dan svadbe dolazi njena najbliža rodbina i prijatelji koji joj donosu poklone te proslavu zajedno sa roditeljima mladoženje sreću njihove djece.